Ризико-орієнтований підхід до покращення заходів охорони праці під час виконання аварійно-рятувальних і інших невідкладних робіт

  • Анатолій Нестер Хмельницький національний університет
  • Тетяна Яковишина Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
  • Костянтин Паршенко Хмельницький національний університет
Ключові слова: військова агресія, цивільний захист, розмінування, державна політика

Анотація

Останні роки через військові дії російської держави характеризуються збільшенням частоти технологічних та екологічних катастроф та надзвичайних ситуацій. Цьому сприяють різні чинники як військового характеру. Тому важливим є дослідження поведінки фахівців та населення у різних ситуаціях.

У роботі реалізовано ймовірнісну модель підвищення ефективності проведення аварійно-рятувальних і інших невідкладних робіт за допомогою аналізу дерева відмов (подій). Встановлено що існуючі методики підвищення ефективності проведення аварійно-рятувальних і інших невідкладних робіт не дозволяють врахувати такі аспекти як людський фактор, підготовка цивільного населення до дій у надзвичайних ситуаціях, зокрема під час проведення аварійно-рятувальних і інших невідкладних робіт. Запропоновано підхід та наведено дерево подій, що дозволяє врахувати зазначені фактори.

Проведено розрахунки ймовірностей виникнення базових та проміжних подій, що впливають на небажану ситуацію. Аналіз отриманих результатів дозволив виявити найбільш значущі події. Остаточний розрахунок ймовірності виникнення небажаної події «Травмування під час виконання аварійно-рятувальних і інших невідкладних робіт» встановив, що за заданих ймовірностей виникнення базових подій її ймовірність буде складати 22 відсотки. Це вказує на досить високий рівень небезпеки під час виконання робіт.

Розрахунок дерева подій (відмов) дозволив зробити наступні рекомендації щодо підвищення ефективності проведення АРІНР (аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи), зокрема розмінування: збільшити кількість превентивних заходів щодо забезпечення інформування населення правилам техніки безпеки в зоні робіт; проведення додаткової роз’яснювальної роботи щодо недопущення зарозумілого поводження, наприклад з виявленими вибухо-небезпечними предметами; підвищити ефективність заходів з унеможливлення перебування населення на ділянках здійснення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, зокрема в зонах забруднення ВНП (вибухонебезпечні предмети).

Постановка перечислених проблем надає можливість приділити увагу підготовці фахівців до діяльності в умовах надзвичайних ситуацій, використовуючи всі можливі елементи навчання, які дозволять підвищити рівень обізнаності проблем та різко зменшити кількість нещасних випадків як при розмінуванні так і в інших сферах під час дії воєнного стану.

Опубліковано
2024-06-21