ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ РОБОТИ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ПРОФЕСІЙНИХ ХВОРОБ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ДСНС УКРАЇНИ В ЗОНІ ПОСТІЙНИХ ОБСТРІЛІВ

  • Іван Чорномаз Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України
Ключові слова: дослідження, спеціальний одяг пожежних, отруйні речовини, професійні захворювання пожежних, дія порохових газів, дезактивація одягу пожежних

Анотація

Захисний одяг пожежних призначений для захисту їх від небезпечних факторів пожежі, але поруч із цим сам одяг може нести небезпеку здоров’ю та життю вогнеборців. Пов’язано це з тим, що під час експлуатації спеціального одягу, він здатен накопичувати на поверхні небезпечні шкідливі. При тривалому використанні захисного одягу – це може призвести до низки хронічних захворювань та захворювань на рак. Дослідження в цьому напрямку було проведено науковцями Великобританії, Сполучених штатів Америки, Норвегії, тощо.

Метою роботи було провести аналіз вже проведених досліджень, які стосуються звичайного пожежогасіння, забруднення одягу пороховими газами при гасіння пожеж, що виникли внаслідок обстрілів, визначення ефективних способів дезактивації спеціального одягу пожежних. Також метою роботи було звернути увагу на необхідність впровадження досвіду інших країн, щодо дезактивації небезпечних речовин на поверхні спеціального одягу пожежних, перегляд норм його експлуатації, впровадження профілактичних заходів та недопущення забруднення приміщень пожежних депо, запровадження додаткових медичних обстежень та підвищення соціальних гарантій та страхування пожежних.

Було проаналізовано відомі способи визначення забруднення спеціального одягу, рукавиць, приміщень пожежних депо та приміщень для зберігання спеціального одягу. В дослідженнях були використані метод EPA 8270, статистичний пакет Statistica 10.0 з використанням критерію χ 2.

Також в роботі звертається увага на додаткове забруднення спеціального одягу пожежних при виконання дій за призначенням в місцях де було здійснено обстріл та утворюються порохові гази та інші небезпечні сполуки, що також здатні відкладатися на одязі та призводити до тяжких хвороб.

Запропоновані заходи, щодо зменшення впливу небезпечних речовин на організм пожежних рятувальників, що відкладаються на спеціальному одязі.

Опубліковано
2024-01-22