ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-СТАТИСТИЧНІ МОДЕЛІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ БАЗИ ДАНИХ ПО ВПЛИВУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗАРЯДІВ ПІРОТЕХНІЧНИХ НІТРАТНО-МЕТАЛІЗОВАНИХ СУМІШЕЙ НА ЗАЛЕЖНОСТІ ШВИДКОСТІ ЇХ ГОРІННЯ ВІД ПІДВИЩЕНИХ ТЕМПЕРАТУР НАГРІВУ ТА ЗОВНІШНІХ ТИСКІВ

  • Назарій КОЗЯР Національний університет цивільного захисту України
Ключові слова: піротехнічні суміші, металеві пальні, нітратовмісні окиснювачі, процес горіння

Анотація

Представлено експериментально-статистичні моделі для оцінки впливу технологічних параметрів зарядів піротехнічних нітратно-металізованих сумішей на швидкість та вибухонебезпечні режими розвитку їх горіння при підвищених температурах нагріву та зовнішніх тисках.

Розроблено нові експериментально-статистичні моделі, які дозволяють формувати базу даних з відносною похибкою 3–5% щодо впливу технологічних параметрів на заряди піротехнічних нітратно-металізованих сумішей. Ці параметри включають співвідношення компонентів, дисперсність компонентів та коефіцієнт ущільнення суміші.

Ці моделі дозволяють аналізувати вплив зовнішніх термічних факторів, таких як підвищені температури нагріву та зовнішні тиски, на швидкість горіння та вибухонебезпечні режими розвитку горіння цих сумішей. Крім того, вони дозволяють визначати критичні діапазони зміни параметрів, перевищення яких може призвести до різкого зростання швидкості горіння та пожежовибухонебезпечного руйнування виробів.

Опубліковано
2024-06-21