УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ РОЗРАХУНКОВОЇ ОЦІНКИ МЕЖІ ВОГНЕСТІЙКОСТІ НЕСУЧОЇ ЗАЛІЗОБЕТОННОЇ СТІНИ НА ОСНОВІ РЕЗУЛЬТАТІВ ВОГНЕВИХ ЕКСПЕРИМЕНТІВ

  • Аліна Перегін Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України
Ключові слова: оцінка межі вогнестійкості, несуча залізобетонна стіна, температура, вогневі випробування, вогнева піч

Анотація

Метою даної роботи є розробка удосконаленої методики оцінки межі вогнестійкості несучої залізобетонної стіни на основі вимірювань температури у контрольних точках, відповідно до проведеного вогневого випробування в малогабаритній установці без механічного навантаження та врахуванні його під час розрахунків.

У даній роботі розроблено алгоритм проведення розрахунку оцінки межі вогнестійкості несучої залізобетонної стіни на основі отриманих експериментальних даних за результатами вогневих випробувань без механічного навантаження, що лягає в основу загальної методики. Було удосконалено методику інтерпретації даних температури прогріву несучої залізобетонної стіни, нагрівання фрагментів якої здійснювалось у малогабаритній вогневій печі за стандартним температурним режимом пожежі без навантаження, відповідно отримані дані можуть бути частиною експериментально-розрахункового методу оцінки межі вогнестійкості. За рахунок розробки більш раціональної схеми місць розташування датчиків контролю температури (термопар), які є достатніми для проведення інтерполяції даних.

Визначено розподіли температур у перерізах несучих залізобетонних стін. Встановлено, що при зміні довжини виробу та розподіленого навантаження, яке запроектоване при роботі конструкції в будівлі, можливо визначити межу вогнестійкості для несучих залізобетонних стін інших габаритів та з іншим робочим навантаженням.

Опубліковано
2023-08-01