ДЕЯКІ ПИТАННЯ ТОКСИЧНОЇ ДІЇ ПРОДУКТІВ ГОРІННЯ НА ЛЮДИНУ

  • М. В. Білошицький Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • Н. В. Кравченко Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • О. М. Тесленко Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • Д. О. Добряк Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України
  • С. З. Цимбалістий Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
Ключові слова: адитивність, синергізм, антагонізм, токсичність, концентрація

Анотація

У даній статті наведено аналіз газоподібних токсичних продуктів горіння, які утворюють дисперсійне середовище, а також розглянуто їх вплив на людину. Визначені ефекти адитивності, синергізму та антагонізму при комбінованій дії на людину токсичних продуктів горіння.

Дисперсною фазою диму є тверді частинки сажі, золи і смоляні частинки, дисперсійним середовищем - газ, тобто газоподібні продукти повного і неповного згорання.

На сьогоднішній день небезпеку диму оцінюють окремо по кожній його фазі: визначають щільність диму без врахування складу продуктів горіння або термічного розкладання, і окремо досліджують склад продуктів горіння не враховуючи стану і властивості дисперсної фази. По кожному з названих показників оцінюють небезпеку того чи іншого органічного матеріалу в умовах пожежі, причому окремо отримані результати поки не об'єднуються будь-яким єдиним критерієм небезпеки диму. Таке роздільне дослідження небезпеки диму пов'язано з технічними труднощами визначення загальної небезпеки диму. В умовах пожежі людина буде піддаватися комбінованій дії складної суміші токсичних речовин тому недостатньо знати, які гази і в якій кількості містяться в повітрі, потрібно ще знати, як вони будуть діяти спільно, причому вплив залежить не тільки від видів горючих органічних матеріалів, а й від умов горіння. Одночасне потрапляння продуктів горіння матеріалів, які складаються з значної кількості хімічних елементів, може мати неоднозначні ефекти такі як синергізм або антагонізм.

Ідея проведення такого дослідження виникла під час виконання науково-дослідної роботи – провести дослідження щодо удосконалення методики розрахунку часу евакуації людей з будинків та споруд під час пожежі «Евакуація-методика». Під час виконання даної науково-дослідної роботи проводився детальний аналіз всіх чинників, які впливають на евакуацію людей з приміщень та споруд різного призначення та граничних значень небезпечних чинників пожежі. За результатами проведеної роботи виникло питання більш ретельного вивчення впливу газоподібних токсичних продуктів горіння на людину. Адже, перелік речовин та матеріалів, які використовуються в будівництві та в побуті значно збільшився, а вплив взаємодії хімічних продуктів горіння цих матеріалів один з одним має недостатнє дослідження.

Метою даного дослідження є визначення переліку газоподібних продуктів горіння речовин і матеріалів, які широко використовуються у будівництві і побуті, їх вплив на людину, а також пошук даних щодо комбінованої дії токсичних продуктів горіння на людину.

Біографія автора

М. В. Білошицький, Український науково-дослідний інститут цивільного захисту

канд. хім. наук

Опубліковано
2019-12-02