ТАКТИЧНА ВЕНТИЛЯЦІЯ НА ПОЖЕЖІ

  • Василь Лущ Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Олександр Лазаренко Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: тактична вентиляція, види тактичної вентиляції, антивентиляція, гідравлічна вентиляція

Анотація

Під час пожежі основна небезпека для цивільних осіб та учасників ліквідації пожежі є виділення продуктів згорання, що вимагає виконання додаткових заходів зі сторони пожежно-рятувальних підрозділів. Проведення димовидалення на пожежі є складною та необхідною задачею, правильне виконання якої призводить до зменшення ризику отруєння продуктами згорання, інтенсивності розповсюдження горіння та покращення загальних умов ліквідації пожежі. Однак, ключовою задачею для пожежно-рятувальних підрозділів під час проведення вентиляції на пожежі є правильний вибір способів та засобів для реалізації димовидалення.

В роботі проаналізовано сучасні підходи та види вентиляції на пожежі в огородженні. Представлено стадії розвитку пожежі в огородженні та визначено основні фактори, які впливають на них з метою обґрунтування необхідності застосування та використання сучасних підходів проведення вентиляції на пожежі.

Використовуючи отримані результати аналітичних досліджень запропоновано блок-схему можливих шляхів реалізації тактичної вентиляції на пожежі. Одночасно з тим обґрунтовано використання терміну «тактична вентиляція» на пожежі, оскільки останній використовується в термінології країн Європейського союзу, США та більш точніше відображає причини та наслідки його застосування. Розглянуто види тактичної вентиляції на пожежі, які фактично на сьогодні не використовуються та не розкриті у вітчизняних літературних джерелах, а відповідно і не використовуються під час ліквідації пожеж.

За результатами роботи визначено перспективи подальших досліджень, в яких необхідно детально розглянути питання проведення та ефективності застосування антивентиляції та гідравлічної вентиляції на пожежі. Проведені дослідження повинні стати підґрунтям для розроблення методичних рекомендацій щодо проведення тактичної вентиляції цими двома способами у будівлях та спорудах при гасінні пожеж і ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Опубліковано
2022-10-24