ВИБІР ІНСТРУМЕНТУ ДЛЯ НАРІЗАННЯ ЗУБЧАСТИХ КОЛІС ЧЕРВ’ЯЧНИХ РЕДУКТОРІВ В УМОВАХ РЕМОНТНОЇ БАЗИ ПРОТИПОЖЕЖНОЇ ТЕХНІКИ

  • Микола Луценко Національний університет будівництва та архітектури, м. Харків
Ключові слова: черв’як, черв’ячне колесо, привід, модульна фреза, ремонтоздатність

Анотація

Розглянуто питання підвищення довговічності роботи і ремонтоздатності черв’ячних передач, які є складовою протипожежної техніки і обладнання, що використовується.

Метою роботи є виявлення і обґрунтування нарізання черв’ячних зубчастих пар інструментом з параметрами неаналогічними черв’яку ремонтованої черв’ячної передачі в умовах індивідуального ремонту.

Проаналізовано спосіб виготовлення черв’ячних зубчастих пар і розглянуто можливості нарізання їх в умовах ремонтної бази протипожежної техніки інструментом, відмінним від параметрів черв’яка. На основі проведеного аналізу показано, що, використовуючи наведені рекомендації можливо ремонтувати – нарізати черв’як і вінець черв’ячного колеса черв’ячною фрезою з параметрами, які відрізняються від параметрів черв’яка передачі, яка ремонтується. При цьому за певних умов вибору коефіцієнта діаметра червۥяка зберігається передаточне число, а в деяких випадках останнє незначно відрізняється від передаточного числа редуктора, який підлягає ремонту. В першому і другому випадках зберігається міжцентрова відстань (корпус редуктора).

Опубліковано
2021-10-05
Розділ
Статті