СТАТИСТИЧНІ ДАНІ ЩОДО ПОЖЕЖ ІЗ ВИБУХАМИ В УКРАЇНІ І СВІТІ ТА АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ЛЕГКОСКИДНИХ КОНСТРУКЦІЙ ДЛЯ ПРОМИСЛОВИХ БУДИНКІВ

  • О. Ф. Нікулін Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • Н. В. Кравченко Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • Д. О. Добряк Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
  • О. М. Крикун Український науково-дослідний інститут цивільного захисту
Ключові слова: легкоскидні конструкції, параметри легкоскидних конструкцій, статистичні дані, вибухозахист

Анотація

У даній статті наведено статистичні дані щодо пожеж в Україні та всьому світі, а також кількість пожеж, яка супроводжується вибухом. За умови, коли пожежа супроводжується вибухом, рівень соціально-економічних втрат набуває найбільших величин. Такий стан має тенденцію до збільшення з причини ущільнення вибухонебезпечних виробництв, зокрема в галузі енергетичних, паливопереробних, паливозберігаючих, хімічних підприємств, а також підприємств агропромислового, харчового та деревообробного комплексів. Для виробничих будівель, де можливі вибухи горючих сумішей, водночас із заходами для їхнього запобігання застосовуються заходи щодо захисту людей, устаткування й будівельних конструкцій у випадку виникнення вибуху всередині приміщення. Найпоширенішими місцями виникнення пожеж, спричинених вибухом на об’єктах та спорудах виробничого призначення, є покрівля, дах та основне виробниче приміщення.

Найбільш поширеними ситуаціями, що призводять до займання горючих речовин у виробничих будівлях, як правило, є розгерметизація обладнання з утворенням газоповітряних сумішей, аварійний розлив легкозаймистої рідини з утворенням пароповітряних сумішей, скупчення пилу на поверхнях конструкцій і устаткування з утворенням пилоповітряних сумішей.

За чинних нормативних документів у приміщеннях категорій А та Б слід передбачати зовнішні легкоскидні огороджувальні конструкції. Зазвичай як легко скидні конструкції слід використовувати засклення вікон і ліхтарів. При недостатній площі скління допускається як легкоскидні конструкції використовувати конструкції покриттів із сталевих і алюмінієвих листів і утеплювача, суть яких полягає в тому, що у огороджувальних конструкціях об’єкту необхідно передбачити таку кількість отворів, яка забезпечить виток необхідної кількості продуктів горіння унаслідок їх розкриття при порівняно невеликому надлишковому тиску, що є безпечним для основних (несучих) конструкцій.

Встановлено, що оцінювання параметрів ЛСК ґрунтується на 2-х критеріях, надлишковий тиск вибуху та площа ЛСК.

Метою даного дослідження є відзначення актуальності вибухозахисту промислових будинків, розгляд основних причин виникнення ситуацій, внаслідок яких відбуваються вибухи. Розгляд видів легкоскидних конструкцій та їх основних параметрів. Визначення напрямку для подальших досліджень вибухозахисту з використанням легко скидних конструкцій.  

Зазначено, що існують конструктивні рішення самих ЛСК, але питання їх розміщення у вибухопожежонебезпечних будівлях, пошук найбільш оптимальних характеристик, комбінацій різних видів ЛСК на одному об'єкті захисту тощо потребують подальшого дослідження.

Опубліковано
2021-03-04