ДОСЯГНЕННЯ СТАБІЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ ШЛЯХОМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН ПАВОДКОВОГО ЗАТОПЛЕННЯ В УКРАЇНІ

  • Юрій Стародуб Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Андрій Гаврись Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Віктор Ковальчук Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Андрій Рогуля Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Вікторія Філіппова Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: цивільна безпека, проєкт, затоплення, моделювання зон підтоплення, геоінформаційні системи

Анотація

На сьогоднішній день дедалі актуальнішою стає проблема забезпечення стабільного розвитку населення і територій від надзвичайних ситуацій, які виникають щороку з більшою частотою.

Досягнути стабільного розвитку територій шляхом оптимізації плану проекту визначення зон можливого затоплення паводковими водами, шляхом удосконалення процесу моделювання зон підтоплення територій.

В статті запропоновано метод реалізації проєкту встановлення меж зон можливого затоплення паводковими водами, який передбачає відмежування зон, що є першочергові для використання у стабільному розвитку територій і зон, які потребують додаткових заходів захисту від надзвичайних ситуацій природного характеру. Авторами запропонований план оптимізації виконання проєкту визначення зон можливого затоплення паводковими водами шляхом удосконалення процесу моделювання зон підтоплення територій. Кінцевим продуктом реалізації проєкту є інформаційна система, що забезпечуватиме збирання, опрацювання, аналіз, моделювання та надсилання геоінформаційних даних з інформацією про зони ризиків затоплення територій.

Розроблений проєкт реалізований за допомогою комп’ютерного моделювання та досліджений на реальному прикладі затоплення територій Магальської сільської ради Чернівецької області України у 2008 році.

Результатом дослідження є запропонований план оптимізації виконання проекту визначення зон можливого затоплення паводковими водами шляхом удосконалення процесу моделювання зон підтоплення територій. Запропонований метод реалізації проєкту визначення зон можливого затоплення паводковими водами дасть можливість на основі комп’ютерного моделювання розрахувати значення глибини затоплення територій на яких можливе виникнення цієї надзвичайної ситуації. В результаті отримані розрахунки будуть використані для створення інженерно-технічних заходів цивільного захисту від затоплення та підтоплення, що повинні забезпечити безпеку населення, яке проживає на цій території.

Опубліковано
2022-10-24