ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОВОГО ВПЛИВУ ПОЖЕЖІ НА ЗАЛІЗОБЕТОННУ БАЛКУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ВИПРОБУВАНЬ

  • Олександр Нуянзін Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України
Ключові слова: результати експериментів, малогабаритний фрагмент, компактна вогнева установка, залізобетонна балка, температура, відтворюваність експериментальних даних

Анотація

У роботі проаналізовано тепловий вплив пожежі на залізобетонні балки на основі їхнього нагрівання за стандартним температурним режимом пожежі у малогабаритній установці для дослідження теплового впливу пожежі на будівельні конструкції. На основі запропонованого способу створено методику, яка дає можливість отримати дані температурних розподілів на поверхнях фрагмента балки та в її перерізі. Описано хід та результати проведеного вогневого випробування та перевірено адекватність та відтворюваність експериментальних даних. Проаналізовано розподіл температур по всій площі вогневої печі, досліджуваних фрагментів та оброблено отримані результати.

Перевірено можливість створення у камері вогневої печі стандартного температурного режиму пожежі.

За результатами даної роботи встановлено, що на обігрівній поверхні досліджуваного малогабаритного фрагменту відбувається рівномірний розподіл температур, максимальна досягнута температура становила 806 ℃, максимальна температура всередині балки склала 480 ̊С, спостерігалась на останній хвилині експерименту та продовжувала лінійно зростати після виходу з плато. Максимальна температура на необігрівальній поверхні склала 159 ℃, а на необігрівальній поверхні балки склала 84 ℃, спостерігались на останній хвилині експерименту та продовжували лінійно зростали після виходу з плато.

Адекватність експериментальних даних підтверджено: відносне відхилення не перевищило 8 %, а розраховані критерії адекватності (Фішера, Стьюдента та Кохрена) нижче за критичне значення.

Опубліковано
2022-10-24