УДОСКОНАЛЕННЯ ГАСІННЯ ПОЖЕЖ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ ШЛЯХОМ АДАПТАЦІЇ ПОБУТОВИХ НАСОСНИХ УСТАНОВОК

  • Василь Лущ Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Володимир-Петро Пархоменко Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Дмитро Колесов Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Богдан Романик Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: гасіння пожеж в сільській місцевості, адаптація, побутові насосні установки

Анотація

Проаналізовано динаміку середньої кількості пожеж, загиблих унаслідок пожеж людей за часом прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу в Україні. Відповідно до нормативного документу розглянуто розрахунковий час вільного розвитку пожежі з урахуванням часу слідування підрозділів на пожежу в сільській місцевості та виявлено, що норматив прибуття державних пожежно-рятувальних підрозділів (частин) до місця виклику у сільській місцевості становить 20 хв. Але, такий нормативний показник не враховує планувальні, топографічні характеристики населеного пункту, стан доріг, пори року, інтенсивність руху, стан протипожежної техніки. Отже, проблеми пожежогасіння в сільській місцевості потребують нагального вирішення.

На підставі розрахунку тривалості вільного розвитку пожежі на момент прибуття особового складу чергового караулу пожежно-рятувального підрозділу в сільській місцевості визначити прогнозовану середньооб’ємну температуру в приміщенні. Проаналізувати діяльність добровільної пожежної охорони в Україні відповідно до реагування на надзвичайні ситуації та пожежі в сільській місцевості. Виявити проблеми, які впливають на ефективність функціонування добровільної пожежної охорони в сільській місцевості, а саме необхідність підвищення рівня підготовки та технічної оснащеності добровольців.

Для досягнення мети у роботі використано ряд методів, зокрема, системний, теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, порівняльний, статистичний.

Для вирішення цієї проблеми пропонується адаптація побутових насосних установок для цілей гасіння пожеж в сільській місцевості, що дає змогу якщо не погасити пожежу на початковій стадії, то принаймні локалізувати її до приїзду пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України. Обґрунтовано вибір типу дренажно-фекальних насосів для цілей пожежогасіння в сільській місцевості та виявлено їх недоліки. Наведено приклад оперативного розгортання адаптованого дренажно-фекального насосу.

Опубліковано
2022-10-24