УДОСКОНАЛЕННЯ ВИМОГ ДО СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПРОВОДКИ ДЛЯ СИСТЕМ ПРОТИПОЖЕЖНОГО ЗАХИСТУ

  • Хроменков Дмитро Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • Кравченко Ростислав Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • Ільченко Ніна Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
  • Гулик Юрій Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту
Ключові слова: вогнестійкість, елементи конструкцій, електропроводка, протипожежний захист

Анотація

Весь комплекс протипожежного захисту повинен працювати як єдина система, бути справним і утримуватися в постійній готовності до виконання роботи, мати певний запас міцності для надійної роботи в екстремальних умовах і тривалу автономність.

Загалом, межі вогнестійкості кабельних систем або їхніх систем вогнезахисту, установлені в державних будівельних нормах ДБН В.2.5-56:2014 та ДБН В.2.5-23-2010, відрізняються від тих, що встановлені в європейських та відповідних національних стандартах. Водночас межі вогнестійкості для цих систем, встановлені в таких документах, можуть бути недостатніми для забезпечення виконання системами протипожежного захисту своїх функцій.

Останнім часом було прийнято низку нових редакцій європейських стандартів, зокрема на основі міжнародних стандартів, якими визначено нові вимоги до систем електропроводки для систем протипожежного захисту.

Для усунення розбіжностей у вимогах державних будівельних норм та національних стандартів було сформульовано вимоги щодо вогнестійкості кабельних ліній для впровадження у національну нормативну базу з метою адаптації їх до вимог актів законодавства Європейського Союзу та європейських стандартів.

У зв’язку з цим актуальним є вивчення сучасних вимог до систем електропроводки для систем протипожежного захисту обґрунтування за результатами аналітичних досліджень вимог до таких систем.

Опубліковано
2022-07-26