Аналіз закордонного досвіду із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру

  • Ігор Прощин Національний університет оборони України імені Івана Черняховського
Ключові слова: безпека, надзвичайна ситуація природного характеру, цивільний захист, ліквідація наслідків надзвичайної ситуації

Анотація

У статті аналізується закордонний досвід із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру. Встановлено, що в провідних країнах світу накопичений значний позитивний досвід у цій сфері. Водночас, спостерігались недоліки та помилки, які потребують урахування. Проте аналіз сучасної наукової літератури свідчить, що проблема впровадження світового досвіду із організації запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру в Єдину державну систему цивільного захисту Україні сьогодні залишається малодослідженою.

У процесі дослідження опрацьовано різноманітні наукові джерела, що містять інформацію щодо організації запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру в провідних країнах світу, зокрема, США, Німеччині, Франції, Японії. Узагальнено зарубіжний досвід щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру. Обґрунтовано доцільність використання закордонного досвіду у випадку виникнення надзвичайних ситуацій в Україні. Доведено, що захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного характеру набуває глобального міжнародного характеру і спільні зусилля дозволяють забезпечити такий захист більш ефективно та оперативно, мінімізувавши негативні наслідки.

Опубліковано
2022-07-26