РОЗРОБКА МЕТОДИКИ РОЗРАХУНКУ РОЗПОДІЛУ ТЕМПЕРАТУРИ У ПЛОСКИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ПЛИТАХ ПРИ ПОЖЕЖІ

  • Станіслав Сідней Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України
Ключові слова: плоска залізобетонна плита, стандартний температурний режим пожежі, теплоємність, теплопровідність

Анотація

У роботі представлені та проаналізовані методи, за допомогою яких можливо визначати розподіл температури при впливі на будівельні конструкції стандартного температурного режиму пожежі.

Для реалізації достовірних обчислювальних експериментів було розроблено математичні моделі залізобетонних плит з описом та температурним реагуванням на підвищення температури від стандартного температурного режиму пожежі з урахуванням рівнянь теплопровідності при їх чисельному виконанні на основі методу скінченних елементів. Обчислення даних математичних моделей виконувалось із застосуванням інструментів обчислювальної термогазодинаміки, що описують процес тепло- та масообміну в вогневих випробувальних печах при проведенні оцінки вогнестійкості залізобетонних плит.

За результатами обчислювального експерименту представлено, що показники поширення температури у перерізі плоскої залізобетонної плити досить достовірні порівняно з температурними номограмами, рекомендованими Єврокодом 2. На основі отриманих даних та закономірностей розроблено методику визначення показників розподілу температури в перерізах плоских залізобетонних плит, що є підставою для проведення розрахунків з оцінки межі вогнестійкості даних будівельних конструкцій.

Опубліковано
2022-07-26