ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВИДИМОСТІ НА ВИКОНАННЯ РОБІТ ЛАНКОЮ ГДЗС

  • Василь Лущ Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
  • Назар Штангрет Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Ключові слова: візуальна видимість, тонкорозпилена вода, комбінована подача, середньо об’ємна температура

Анотація

Щодня в нашій країні виникає більше 100 пожеж, в яких гине 5-6 чоловік. Порівняно з країнами Західної Європи, в нашій країні кількість пожеж та людей, які на них загинули, є досить значною. Це пов'язано із складним соціально-економічним становищем держави, недостатньою профілактичною роботою щодо запобігання пожежам, низькою участю в справі пожежної безпеки місцевих органів самоврядування та громадських об'єднань.

Концентрація отруйних речовин у перші хвилини пожежі вище граничної в 12-100 разів. Швидкість поширення диму й отруйних речовин дуже велика (до 20 м/хв по вертикалі). Від диму і газів під час пожеж у світі щорічно гине близько 16 чоловік на 1 млн. населення, причому цей показник має тенденцію до зростання.

Мета проведення експериментальних досліджень полягає у визначенні швидкості руху пересування ланки газодимозахисної служби (далі ГДЗС) в умовах різної видимості предметів в залежності від густини диму.

В роботі експериментально визначено швидкість руху пересування ланки ГДЗС при проведенні розвідки з пошуком осередку пожежі або постраждалого у підвалі в умовах різної видимості предметів залежно від густини диму.

За отриманими результатами встановлено, що проведення розвідки з пошуком осередку пожежі або постраждалого у підвальних та цокольних приміщеннях в умовах видимості менше 1 м, швидкість руху ланки ГДЗС в середньому буде становити до 9 м/хв.

У разі застосування пристрою для комбінованої подачі тонкорозпиленої води на базі димовисмоктувача ДПМ-7 для пониження середньо об’ємної температури до 60±5 0С та збільшення видимості: візуальної в межах 3±0,5 м і оптичної в межах 0,78 Нп/м (200±7 мВ) швидкість руху ланки ГДЗС в середньому буде становити до 12 м/хв., що в 1,3 рази швидше ніж без комбінованої подачі.

Як показали експериментальні дослідження для ефективної (швидкої) роботи ланки ГДЗС в умовах густого задимлення та високої температури застосування пристрою для комбінованої подачі тонкорозпиленої води (300-400 мкм) на базі переносного димовсмоктувача ДПМ-7 в 1,3 рази пришвидшує проведення аварійно-рятувальних робіт під час пошуку постраждалого та осередку пожежі.

Опубліковано
2022-07-26